top of page
  • Foto van schrijverIsabelle Hanssen

Preseason training en tijd voor eerste World Cup

Bijna is het zover. Ik ben in Amerika en het wedstrijdseizoen staat op het punt van beginnen. Een mooi moment om jullie weer eens wat te laten weten, want in de afgelopen periode heb ik natuurlijk naar het seizoen toegewerkt. In nieuwe kleding, dat ook, want maandag heb ik bekend mogen maken dat ik ben gaan samenwerken met Brunotti. Daar ben ik erg enthousiast over! Net als dat ik enthousiast ben om de winter nu écht te starten, met de eerste World Cup.


Maar eerst even terug naar oktober, want toen keerde ik terug in de sneeuw. Drie weken lang zaten we toen in Saas Fee in Zwitserland. Daar begon het de eerste drie dagen met slecht weer, waardoor we drie dagen rust hadden, maar daarna hebben we eigenlijk alleen maar goed weer gehad, op één of twee dagen na. We hebben dus eigenlijk super veel geluk gehad met mooi weer en de pipe was ook goed. Het was wel druk, want de hele wereldtop was aanwezig, omdat het ook de enige halfpipe is waar je in oktober kunt trainen.


"In Saas Fee namen we de tijd om rustig op te bouwen en het lichaam te laten wennen aan het skiën"

Al met al was het heel goed en fijn. Door het goede weer heb ik veel kunnen trainen, waardoor ik ook weer goed op niveau kon komen. Het kwam allemaal best snel terug en dat was ook waar we voor gingen. In Saas Fee was het echt de bedoeling dat we daar niet per se progressie zouden maken, maar de tijd zouden nemen om rustig op te bouwen en het lichaam te laten wennen aan het skiën. Op niveau komen, zodat we op het trainingskamp in Oostenrijk weer stappen konden gaan maken richting de wedstrijdrun.


(Tekst gaat verder onder de foto)


Kaprun was dan ook de volgende locatie. Daar heb ik anderhalve week kunnen trainen, maar helaas ditmaal niet met de meest ideale condities. De halfpipe was in het begin niet zo goed en we hadden ook niet echt goed weer, maar we hebben er het beste van gemaakt. Het was echter niet de training waar ik op had gehoopt richting de eerste World Cup.


Daarnaast is Kaprun zo duur, dat het mentaal heel moeilijk was, juist omdat de condities en halfpipe niet ideaal waren. Het is heel moeilijk om met het idee te skiën dat het zo verschrikkelijk duur is en het het eigenlijk niet waard is voor de twee uur per dag dat we konden skiën. En ik was niet de enige atleet die dat zo ervaarde. Alle atleten die zich bewust waren van de kosten om daar te zijn, of ze het nu wel of niet zelf moesten betalen, merkten dat het heel veel druk met zich meebrengt. Het kost zo belachelijk veel geld om daar op die tijd van het jaar te zijn, dat wil ik eigenlijk niet meer doen. Mentaal weegt het zo zwaar op je, om met die gedachte te skiën en je dat niet kan loslaten, dat het skiën eraan onderdoor gaat. Dat heeft echt een negatief effect.


"Skiën in Kaprun kost zo belachelijk veel geld. Dat is mentaal heel moeilijk"

Kortom, ik heb niet de training kunnen krijgen waar ik op had gehoopt. We hoopten daarom dat we hier in Amerika nog vier a vijf dagen training konden krijgen voorafgaand aan de World Cup. Dat bleek helaas ook tegen te vallen. Ze hebben totaal geen natuurlijke sneeuwval gehad hier, waardoor de training werd geannuleerd en ik ook iets later naar Amerika ben vertrokken dan origineel gepland.


(Tekst gaat verder onder de foto)


Na een heel lange en moeizame reis ben ik gelukkig wel aangekomen in Amerika, maar pas op 3 december. De halfpipe ziet er nu wel goed uit en we konden er vanaf maandag gelukkig wel op, want die dag was onze eerste officiële training van de World Cup. Die training verliep goed! Maar voorafgaand hebben we dus helemaal geen training gehad voor deze eerste World Cup in Amerika en daarmee heb ik dus geen echt productieve training meer gehad sinds Saas Fee eind oktober. Er zit dus best een grote pauze tussen, wat het mentaal wel moeilijk maakt.


Bij de pakken neerzitten ga ik niet. Ik ga er wel redelijk positief in en ik zie wel hoe het gaat lopen tijdens de wedstrijd. Ik ga mijn best doen. Er zijn meer mensen die in deze situatie zitten en niet goed hebben kunnen trainen in aanloop naar deze wedstrijd. Het is nog heel vroeg in het seizoen en pas de eerste World Cup, dus we gaan gewoon kijken hoe het gaat.


Isabelle


Foto's: Halux Visions


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Thank you for subscribing!

bottom of page